Millainen on hyvä lelu?

Lyhyesti sanottuna lelu saa olla yksinkertainen, jotta leikille ja lapsen omalle oivallukselle jää tilaa. Ne taipuvat kaikenlaisiin mielikuvitusleikkeihin ja herättävät lasten villeimmätkin luovat ideat. 

Lelulla jolla on jokin määrätty käyttötarkoitus on paikkansa silloin kun tarkoitus on saavuttaa ja tukea jotakin taitoa tai kehitysvaihetta.Tälläisiä ovat esimerkiksi muotolaatikot, hakkalelut,palapelit, pujottelulelut, pelit ja soittimet. Näillä leluilla elinkaari on suhteellisen lyhyt kun lapsi siirtyy jo seuraavaan kehitysvaiheeseen. 

Hyviä valintoja pitkäikäisiin mielikuvitusleikkeihin ovat:

-erilaiset palikat ja kokoomisleikit jotka kehittävät lapsen luovuutta ja  joiden mahdollisuudet leikeissä ovat rajattomat. 

-erilaiset figuurit esimerkiksi kasvottomat puu-ukkelit jotka toimivat leikeissä ihmisinä mutteivät rajoita leikin luonnetta. Ukkeleita voi järjestellä erilaisiin ryhmiin vaikkapa värien perusteella ja ne voivat olla sekä miehiä, naisia että lapsia.

-autot ja muut ajoneuvot

-nukke

-taidetarvikkeet 


Kun ostat lapselle leluja tee se vastuullisesti.

Vuosittain Suomessa myydään miljoonia leluja joista yli 90% tuodaan ulkomailta. Leluja tuodaan pääasiassa Kiinasta.Viranomaisvalvonnasta huolimatta lelujen turvallisuus ei aina ole taattu ja leluteollisuutta on arvosteltu myös epämääräisten työolojen vuoksi. Leluja hankkiessa kannattaa miettiä onko lelu turvallinen, vastuullisesti tuotettu ja tarpeellinen. Ekologiset ja vastuulliset lelut on valmistettu kestävän kehityksen mukaisista materiaaleista eikä niiden valmistuksessa ole käytetty haitallisia kemikaaleja. 

Ajattele jo ostovaiheessa mitä lelulle tehdään kun se käy tarpeettomaksi tai rikkoutuu. Mistä materiaalista se on valmistettu ja kuinka se kierrätetään. Usein kalliilta tuntunut lelut on niin kestävä että sen voit myydä tai lahjoittaa vielä eteenpäin seuraavalle leikkijälle.