Ekologinen mattojen pesu

Ekologinen mattojen pesu

Näin peset matot ekologisesti

Ulkosalla mattoja pesevän on hyvä pitää mielessä myös luonto ja ympäristö. Mattopyykissä syntyvä likavesi ei saisi rasittaa vesistöjä ja eläimistöä.

  • Ympäristön kannalta paras vaihtoehto on pestä matot kuivan maan viemäröidyllä matonpesupaikalla.Kun likavedet eivät valu suoraan vesistöön helpottuu vesistön kuormitus. Kuivan maan pesupaikoille on sitä paitsi pyykkäreiden iloksi usein viritetty myös mankeli, joka helpottaa mattojen kuivaamista.
  • Mattojen pesu järvessä tai joessa likaa ja rehevöittää vesistöjä – silloinkin, kun käytetään vähäfosfaattisia pesuaineita.
  • Mattopyykistä syntyvät likavedet voidaan rinnastaa harmaisiin talousjätevesiin, joita koskee valtioneuvoston asetus talousjätevesien käsittelystä vesihuoltolaitosten viemäriverkostojen ulkopuolisilla alueilla. Siispä, jos mattojen pesupaikalla ei ole viemäröintiä, imeytä pesuvesi maahan. Näin likainen vesi ei joudu suoraan vesistöön.

Pesuaineet eivät ole suurin haitta


Vesistöt eivät pidä pesuaineista, olivatpa valmisteet kuinka ympäristöystävälliseksi mainostettuja tahansa.
Likaisesta matosta irtoaa pesussa pesuaineiden ravinteiden lisäksi paljon kiinteää ainesta (eteismaton hiekka), tekstiilikuituja ja yllättävän paljon bakteereita.
Koska mattopyykin sesonki ajoittuu kesän lämpimimmille päiville, kaikki vapautuvat ravinteet tulevat kasvukauden vilkkaimpana aikana leviä ja muuta vesikasvillisuutta ruokkimaan.
Jos kunnallista tai muuta maalle rakennettua matonpesupaikkaa ei ole, jokainen ympäristön tilasta huolehtiva pyykkäri voi estää vesistöhaitat siirtämällä pesupaikan pois aivan vesirajasta, jolloin likavedet imeytyvät maahan.Varsinkin tässä tapauksessa tulee huomioida, että valmistaa pesuliuoksen mahdollisimman ekologisesta pesuaineesta.

Pesuohjeet:

-Imuroi irtolika pois ennen pesemistä. Tutkitusti maton kuidut, hiekka, bakteerit ja orgaaninen jäte kuormittavat vesistöjä enemmän kuin mattojen   pesemiseen käytetyt aineet.

-Ekologinen mattojen pesijä valmistaa pesuliuoksen ympäristöystävällisestä pyykinpesuaineesta.Myös mäntysuopaa voi käyttää, mutta sitä ei saa päästää suoraan vesistöön, sillä se sisältää hartsihappoja, jotka vahingoittavat kaloja. Mäntysuopaa sisältävä pesuvesi pitää ohjata aina viemäriin. Mäntysuopa on kuitenkin moniin kemiallisesti valmistettuihin pesuaineisiin verrattuna ympäristöystävällinen aine, sillä sen ainesosat hajoavat maaperässä nopeasti.

- Levitä matto pesutasolle ja kastele vedellä ja sitten pesuvedellä. Jos matto on oikein likainen, voit antaa pesuveden vaikuttaa ennen kuin ryhdyt jynssäämään.

- Kuuraa matto molemmilta puolilta kuteensuuntaisesti, äläkä unohda reunoja. Pitkävartinen pesuharja säästää selkääsi, jos matot ovat lattiatasossa.

- Huuhtele niin monta kertaa, että pesuvesi on täysin kirkasta ja matto ei enää tunnu saippuaisen liukkaalta. Voit tampata jaloillasi ylimääräistä vettä pois.

- Voit välttää maton värien sekoittumisen, kun ripustat sen kuivumaan siten, että vesi tippuu raitojen myötäisesti.

- Ripusta matto kuivumaan tukevalle tangolle tai usealle pyykkinarulle. Yhdellä narulla painava matto saattaa venyä.

- Kääntele ja ravistele mattoa kuivumisen aikana. Tämä nopeuttaa kuivumista. Varjo on paras kuivauspaikka, sillä aurinko saattaa haalistaa maton värejä. Liian hidas kuivuminen taas voi kellastaa valkoisen maton.


Lähteet: ympäristö.fi, siivous.info. Martat

Euca- pesutiiviste on hyvä valinta mattopyykille

Euca-pesutiiviste

Samoin Marius Fabren musta saippua.

Musta saippua
Kommentit

Kirjaudu sisään kirjoittaaksesi kommentin.