Millaisia leluja lapsi tarvitsee?

Millaisia leluja lapsi tarvitsee?

Millaisia leluja lapsi tarvitsee?

Meillä on viisi lasta jotka ovat jo ohittaneet leikki-iän. Jälkeenpäin kun muistelee niin on jäänyt mieleen muutamia onnistuneita valintoja joilla leikittiin aina vain uudestaan, ja sitten useita vähemmän onnistuneita valintoja.

Kamalimmat töppäykset sattuivat joulupukille joka toi leluja joihin ei ollutkaan pattereita tai jotka pattereista huolimatta eivät suostuneet toimimaan. Tälläisten varaan on onnistuneita joulun leikkihetkiä turha laskea.

Eli en suosittele patterihärpäkkeitä joilla ei ole virkaa ilman tehoja.

Ensimmäisen pojan kanssa ajattelin että leluja ei sitten ostella liikaa ja hain ammattikoulun puupuolelta kasan puupaloja joita vähän hiomalla saimme melkoisen kasan aivan ilmaisia rakennuspalikoita. Niissä oli erilaisia muotoja ja poika rakenteli niistä innolla jos jonkinmoista.

Rakennuspalikat jatkoon!

Vauvana hän sai sänkyyn nallen ja uskokaa tai älkää se on hänellä vieläkin vaikka kumpikin ovat jo 26 vuotiaita. Nalle oli hänellä joka paikassa ja vaikka se olikin hyvä kaveri ja lohtu niin ehkä ihan yhden pehmon varaan ei kannata jättää. Tämäkin nalle katosi eräänä hämärtyvänä kesäiltana puutarhaan ja uni ei meinannut tulla silmään kellään, ei pojalla eikä vanhemmilla. Onneksi se löytyi aamulla marjapensaan alta kasteenkosteana mutta muuten seikkailustaan ehjin nahoin (tai karvoin) selvinneenä.

Vahingosta viisastuneena kaveriksi hankittiin mäyrä joka sai hassun nimen Puupa. Se on jäänyt jo ajat sitten matkan varrelle ja koki varmasti koko elämänsä olevansa numero kaksi, mutta kyllähän varamiehen tehtäväkin on tarpeellinen.

Siis listaan mukaan toinenkin pehmo. (Ellei lapsi ole sittenkin valinnut uniturvakseen sideharsoa tai äidin vanhaa paitaa. Siinä tapauksessa katastrofi koittaa kun rätti on pesussa tai hukassa).


Pyssyiltä ja miekanheiluttelulta ei meilläkään säästytty, eikä sotilailta jotka levittäytyivät pitkin takanreunaa ja olohuoneen lattioita. En laittanut niitä pahakseni kun kerran leikit sujuivat ja jaksoivat kiinnostaa. 

– Lasten tehtävä on säntäillä metsässä räkä poskella ja tehdä asioita, joissa ei ole päätä eikä häntää, sanoo lastenpsykiatrian erikoislääkäri Jari Sinkkonen.

Sinkkonen on usein ottanut kantaa liian pitkälle meneviin sääntelyihin. Hän on huomauttanut muun muassa, että pikkupoikien sopii leikkiä pyssyleikkejä, jos pyssyt on tehty vaikkapa puukepeistä ja leikki ruokkii näin mielikuvitusta. Mitään militarismia siinä ei ole.

Sinkkonen kritisoi myös lapsille annettavaa suurta lelumäärää.

–Työnnämme lapsille virikkeitä sellaisella tahdilla, että siinä ei ole mitään rajaa. Yhdysvalloissa tehdyn tutkimuksen mukaan lapsella on jo ennen syntymäänsä 15 lelua. Ei siinä ole mitään tolkkua, hän sanoo.

(Uusimaa 2017).

Millainen on hyvä lelu?

Lyhyesti sanottuna lelu saa olla yksinkertainen, jotta leikille ja lapsen omalle oivallukselle jää tilaa. Ne taipuvat kaikenlaisiin mielikuvitusleikkeihin ja herättävät lasten villeimmätkin luovat ideat. 

Lelulla jolla on jokin määrätty käyttötarkoitus on paikkansa silloin kun tarkoitus on saavuttaa ja tukea jotakin taitoa tai kehitysvaihetta.Tälläisiä ovat esimerkiksi muotolaatikot, hakkalelut,palapelit, pujottelulelut, pelit ja soittimet. Näillä leluilla elinkaari on suhteellisen lyhyt kun lapsi siirtyy jo seuraavaan kehitysvaiheeseen. 

Hyviä valintoja pitkäikäisiin mielikuvitusleikkeihin ovat:

-erilaiset palikat ja kokoomisleikit jotka kehittävät lapsen luovuutta ja  joiden mahdollisuudet leikeissä ovat rajattomat. 

-erilaiset figuurit esimerkiksi kasvottomat puu-ukkelit jotka toimivat leikeissä ihmisinä mutteivät rajoita leikin luonnetta. Ukkeleita voi järjestellä erilaisiin ryhmiin vaikkapa värien perusteella ja ne voivat olla sekä miehiä, naisia että lapsia.

-autot ja muut ajoneuvot

-nukke

-taidetarvikkeet 

Kun ostat lapselle leluja tee se vastuullisesti.

Vuosittain Suomessa myydään miljoonia leluja joista yli 90% tuodaan ulkomailta. Leluja tuodaan pääasiassa Kiinasta.Viranomaisvalvonnasta huolimatta lelujen turvallisuus ei aina ole taattu ja leluteollisuutta on arvosteltu myös epämääräisten työolojen vuoksi. Leluja hankkiessa kannattaa miettiä onko lelu turvallinen, vastuullisesti tuotettu ja tarpeellinen. Ekologiset ja vastuulliset lelut on valmistettu kestävän kehityksen mukaisista materiaaleista eikä niiden valmistuksessa ole käytetty haitallisia kemikaaleja. 

Ajattele jo ostovaiheessa mitä lelulle tehdään kun se käy tarpeettomaksi tai rikkoutuu. Mistä materiaalista se on valmistettu ja kuinka se kierrätetään. Usein kalliilta tuntunut lelut on niin kestävä että sen voit myydä tai lahjoittaa vielä eteenpäin seuraavalle leikkijälle. 


Kommentit

Kirjaudu sisään kirjoittaaksesi kommentin.